Op het gebied van internetdiensten worden vele termen gebruikt, vele termen waarvan de betekenis soms onduidelijk kan zijn. Hier kunt u van deze vele termen de betekenis terug vinden.

Klik op de eerste letter van een woord om meer informatie over een woord te krijgen.

A  B  C D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  0-9

Cache
Tijdelijke opslaglocatie voor eerder opgevraagde webpagina's en -bestanden.

Catch-all
Een catch-all adres is in feite gewoon een mail alias, zonder gebruikersnaam ingevuld voor de @domeinnaam.nl. De mailserver zal dan automatisch alle mail die niet verzonden wordt aan bestaande accounts of aliassen naar deze ontvanger sturen. Catch-all adressen zijn erg gevoelig voor woordenboek-spam.

CGI-BIN
De afkorting cgi-bin betekent voluit Common Gateway Interface Binary: een programma dat op een gestandaardiseerde manier gegevens uitwisselt en verwerkt op een webserver. Concreet komt het er op neer dat het programma in kwestie gegevens verwerkt ten behoeve van een website. De toepassingen zijn legio: dynamische webpagina's, invoer en onderhoud van databases, verwerking van toegangsgegevens, enz.

CGI-scripts
Dit is de standaard om programma's op een server te runnen vanaf een webpagina. Gateway programma's of scripts zijn executable programma's die uit zichzelf kunnen runnen. De cgi-bin is de ruimte waarin u de scripts opslaat.

Content Management System (CMS)
Een systeem waarmee de informatie of inhoud van een website aangepast kan worden via een simpele interface, bij alle hostingpakketten kunt u bijvoorbeeld het standaard CMS systeem PHPnuke installeren.

Control Panel
Het Control Panel is het 'programma' waarmee u allerhande zaken betreffende uw pakket kan instellen, zoals bijvoorbeeld e-mailadressen etc. Bij e-Dot Internetdiensten is dit cPanel, de nummer één op het gebied van webhosting beheer.

Cookie
Een bestand met gegevens dat door de server op de harde schijf van de bezoekende gebruiker wordt geplaatst. Cookies kunnen informatie bevatten als datum, tijd, namen van bezochte pagina's of gekochte producten.

cPanel
De beheer applicatie waarmee u allerhande zaken betreffende uw pakket kan instellen, zoals bijvoorbeeld e-mailadressen etc. cPanel is de nummer één op het gebied van webhosting beheer.

Cronjob
Een cronjob is een taak die u automatisch door de server kan laten uitvoeren. Zo kunt u bijvoorbeeld op een bepaalde datum en tijdstip een script laten draaien. Dit kan bijvoorbeeld voor back-ups, maar ook voor onderhoud, PHP-scripts e.d.

CSS
Staat voor Cascading Style Sheets. Lijst met definities van opmaak-kenmerken voor een webpagina.