Op het gebied van internetdiensten worden vele termen gebruikt, vele termen waarvan de betekenis soms onduidelijk kan zijn. Hier kunt u van deze vele termen de betekenis terug vinden.

Klik op de eerste letter van een woord om meer informatie over een woord te krijgen.

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  0-9

Pageview
Het bekijken van een webpagina door een bezoeker. Wordt vaak verward met hits.

Perl
Perl (Practical Extraction and Report Language) is een programmeertaal ontworpen door Larry Wall die eigenschappen van C, sed, AWK en de UNIX-shell in zich verenigt. In de jaren negentig was Perl de meestgebruikte taal voor dynamische websites, databases en de bio-informatica. Perl wordt tevens veel gebruikt bij het onderhouden van systemen en netwerken, daarom wordt Perl The Swiss army knife of programming languages (het Zwitsers zakmes onder de programmeertalen) genoemd. Perl is een scripttaal met uitgebreide regular expression-mogelijkheden en er kan met Perl object-georiënteerd, procedureel of zelfs functioneel geprogrammeerd worden.

PHP
PHP is een server side script taal dat op diverse manieren kan worden ingezet. Door logische opbouw is het vrij snel te leren. Mensen die al programmeer/scripting ervaring hebben zullen zeer snel in staat zijn om een webapplicatie er mee te maken.

PHPmyAdmin
PHPMyAdmin is een tool geschreven in PHP. Hiermee beheert u een MySQL-database.

POP e-mail
Geheugenruimte waar ontvangen e-mail bewaard wordt tot u het ophaalt om te lezen.

PostgreSQL
PostgreSQL is een vrije relationele databaseserver. Net als andere opensourceprojecten wordt PostgreSQL niet beheerd door één enkel bedrijf, maar steunt het op een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars en bedrijven.

Provider
Een provider is een bedrijf dat de klant toegang verschaft tot bepaalde internetdiensten. De twee meest voorkomende types providers zijn toegangsproviders en hostingproviders. Toegangsproviders of ISPs (Internet Service Provider) zijn bedrijven die uw computer aansluiten op internet en waarmee u toegang hebt tot e-mail, nieuwsgroepen, alle websites ter wereld en nog veel meer. U maakt bijvoorbeeld gebruik van een toegangsprovider om deze website te raadplegen. Webhostingproviders zijn bedrijven die infrastructuur en diensten verhuren om websites ter beschikking te stellen van het grote publiek. e-Dot Internetdiensten is bijvoorbeeld de hostingprovider voor deze website.

public_html (of www)
In deze directory plaatst u de bestanden van uw website, zodat deze op internet te zien zijn.