Op het gebied van internetdiensten worden vele termen gebruikt, vele termen waarvan de betekenis soms onduidelijk kan zijn. Hier kunt u van deze vele termen de betekenis terug vinden.

Klik op de eerste letter van een woord om meer informatie over een woord te krijgen.

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S T  U  V  W  X  Y  Z  0-9

Schijfruimte
De hoeveelheid ruimte die u heeft om uw website te hosten of e-mail te bewaren. Elk pakket kent zijn eigen schrijfruimte of quota.

Server
Een server is een toestel dat aanvragen van buitenaf verwerkt, instructies uitvoert en eventueel resultaten terugbezorgt. Deze aanvragen en resultaten kunnen naargelang de toepassing sterk variëren: zo zijn er printservers, netwerkservers, fileservers, webservers, enz. Servers zijn doorgaans zeer krachtige machines die het kloppende hart van moderne informatienetwerken vormen. De term "server" kan eigenlijk zowel op de gebruikte software slaan, als op het toestel waarop de software draait.

SMTP
Simple Mail Transfer Protocol. De standaard voor het versturen van elektronische berichten via internet, via een SMTP server wordt e-mail verzonden. De SMTP server heeft u bijna altijd bij uw eigen internet provider, zoals mail.planet.nl de SMTP server is bij Planet Internet.

Spam
Spam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten. Spam is ook bekend als Unsolicited Commercial E-mail en Unsolicited Bulk E-mail. Meestal wordt met de term ongewenste mail bedoeld, maar ook ongewenste reclameboodschappen op websites (oa. fora) vallen onder spam. Spam is moeilijk te definiëren. Niet ieder initiatief van mensen of organisaties om contact te leggen is spam. Spam onderscheidt zich van andere vormen van commerciële communicatie doordat een bericht wordt gestuurd aan een groep die zeer veel groter is dan de potentiële doelgroep.

SPF
Sender Policy Framework (afgekort SPF) is een protocol dat tot doel heeft te helpen spam te verminderen. Met SPF kunt u spam verzonden uit naam van uw domeinnaam verminderen. Binnen het SPF protocol wordt aan de DNS-zone van uw domeinnaam een extra record toegevoegd. In dit record wordt vermeld welke mailservers namens dit domein e-mail mogen verzenden. Staat een mailserver niet in uw SPF-record en verzendt deze toch mail met uw domeinnaam als afzender, dan wordt de mail door veel webservers (waaronder die van e-Dot) als (gedeeltelijk) onrechtmatig beschouwd.

SSL
SSL betekent Secure Socket Layer. Het is een internet-protocol dat zorg draagt voor het volgende: - berichten worden versleuteld over het internet verstuurd. Deze berichten kunnen niet door een ander gelezen worden. - door middel van een digitaal certificaat wordt gegarandeerd dat de server inderdaad de server is die aangegeven wordt. Als er iets mis is met het certificaat zal uw browser dit melden. Als u over een website surft via https:// ipv http:// is dit een beveiligde verbinding (bijvoorbeeld uw My e-Dot).

Statistieken
Bij elk hostingpakket of domeinnaam met URL/e-mail forwarding worden statistieken meegeleverd. Met behulp van deze statistieken kunt u allerhande interessante informatie bekijken over de bezoekers van uw website, bijvoorbeeld uit welk land de meeste bezoekers komen.

Subdomein
Een subdomein is onderdeel van een domein. In het geval van 'my.e-dot.nl' is 'my' het subdomein, het is dus een voorvoegsel van een hoofd domeinnaam. 'my.e-dot.nl.e-dot.nl' mag bijvoorbeeld ook, dan is 'my.e-dot.nl' het subdomein.